Historie

We schrijven 1977. Tijdens de wereldkampioenschappen “Ploegen”, op het terrein van de Flevohof, werd door een aantal Amerikanen bij wijze van demonstratie een nieuwe sport geïntroduceerd in Nederland en Europa: Tractor Pulling.Het geboden spektakel gaf een heleboel mensen zodanig inspiratie, dat er in 1978 voor de eerste keer Europese Kampioenschapswedstrijden werden verreden wederom op de Flevohof.

De gemeenschap van Bakel (en ook buitenstaanders natuurlijk) konden in 1984 zelf aanwezig zijn bij de eerste tractor pulling wedstrijd. De organisatie was in handen van de toen actieve “Van Alles Wa Week” organisatie.

Het wedstrijdterrein was gelegen aan de Bakelse Molen en haalde niet eens de voorgeschreven afstand voor een wedstrijdbaan. Deze wedstrijd werd georganiseerd onder de vlag van I.T.T.C. en telde ongeveer 60 deelnemers (hoofdzakelijk standaard trekkers) en naar schatting 500 bezoekers.
Voor het wegen der tractoren moesten de deelnemers naar het volgende dorp Milheeze, omdat Bakel geen weegbrug had. Onze vorige voorzitter was er toen ook bij en werd de eerste officiële winnaar in de 2,5 ton standaard klasse met zijn 3 cilinder Ford Dexta.
In de jaren 1985 tot en met 1987 ging alles op dezelfde voet verder en een vrijwel gelijkblijvend aantal toeschouwers. Dit kon ook moeilijk anders wegens ruimtegebrek.

In 1988 werd tractor pulling een zelfstandige sport in Bakel door de oprichting van de Stichting Trekker Trek.
Deze stichting zat boordevol ambitie om deze sport in Bakel verder te laten uitgroeien. Besloten werd om in 1989 over te stappen van I.T.T.C. naar de N.T.T.O. en mede daardoor kreeg Bakel in 1989 zijn eerste B-divisie wedstrijd Het aantal toeschouwers groeide van ongeveer 700 in 1989 naar ruim 800 in 1990. Toen duidelijk was dat er dus wel ruimte was voor groei werd besloten om op zoek te gaan naar een andere locatie in Bakel waar over meer plaats beschikt kon worden. Deze locatie werd gevonden aan de Hollevoort. In 1991 werd onze eerste wedstrijd op deze nieuwe locatie verreden De sfeer was heel anders. Weg uit de beslotenheid bij de molen naar een echt ruime wedstrijdbaan. De toeschouwers konden het echter wel waarderen en kwamen in grote getale opzetten. Er werden ongeveer 2000 bezoekers geteld. De drang om door te groeien naar een nog hoger plan was niet te stuiten. Er werd besloten om voor het jaar 1992 een A-divisie wedstrijd aan te vragen. Hiermee kon de N.T.T.O. akkoord gaan. Er werd daarop besloten om een duurzame investering te doen in de aanleg van een speciaal samengestelde kleibaan ( toch een investering van ongeveer € 3500,00).

In 1993 werd er naast de speciale kleibaan een tweede zandbaan aangelegd, zodat er op 2 banen spektakel geboden kon worden. Op de kleibaan de A – divisie wedstrijden en daarnaast op de zandbaan de standaard 
klasse. Het aantal toeschouwers groeide jaarlijks door.
In 1994 kregen we de organisatie  van de Nederlandse Kampioenschappen Farmstock naast de inmiddels gewone A-divisie wedstrijd.

Op de wedstrijden van 1995 mochten we voor het eerst ook buitenlandse 
deelnemers begroeten en werd de naam European Mega Pull bedacht.
Voor de verandering werd besloten om in 1997 er een 2 daags evenement van te maken met op zaterdag wederom de Nederlandse Kampioenschappen Farmstock en de specials op zondag. Het bezoekersaantal was inmiddels doorgegroeid tot ongeveer 3000. Om het groeiende aantal bezoekers te kunnen blijven herbergen werd in het jaar 1998 begonnen met de aanleg van een tweetal taluds aan weerszijden van de banen. 
Er werd besloten om af te stappen van een tweedaags evenement en er een avondwedstrijd van te maken. 
Helaas waren de weergoden ons niet gunstig gezind en moesten we helaas besluiten de wedstrijd af te gelasten. Met het toch nog aanwezige publiek werd er toch nog een heel gezellige avond van gemaakt maar dan wel in 
de feesttent. Ruim 4000 bezoekers kwamen in 1999 naar onze eerste “echte”avondwedstrijd en ze hebben genoten van zowel de A -divisie als ook van de N.K. Farmstock. Mede naar aanleiding van deze zeer geslaagde wedstrijd werd besloten om de stichtingnaam te wijzigen in Stichting Tractor Pulling Bakel, en tevens werd al voorzichtig nagedacht over een tweede kleibaan. Het bezoekersaantal ging in het jaar 2000 al richting 5000, en mede daardoor konden we besluiten om de tweede kleibaan voor de wedstrijden in 2001 aan te gaan leggen. Dat dit geen verkeerde keuze is geweest werd eigenlijk al snel duidelijk toen we door de N.T.T.O. begin 2001
werden benaderd met de vraag of we interesse hadden om in 2002 de Europese Kampioenschappen te gaan organiseren. Het bestuur had niet al te veel tijd nodig om een positief standpunt in te nemen. We beschouwen
het als een eer en een erkenning voor onze organisatie. Begin juli 2001 werd ons medegedeeld dat wij inderdaad de organisatie van de Europese Kampioenschappen 2002 mochten verzorgen. Een hele leuke opsteker.
25 augustus 2001 werden onze reguliere wedstrijden verreden onder tropische weersomstandigheden, en ook voor de derde keer de N.K. Farmstock.Pikant detail is trouwens dat onze ex-voorzitter op alle drie 
de N.K.’s kampioen wist te worden in zijn klasse met zijn M.F. 1155.
Op 7 en 8 september 2002 is het E.K. Tractorpulling door ons georganiseerd en wonnen we de prijs “Organisator van het Jaar”.

Na het E.K. weer een “gewone” wedstrijd in 2003. A-Divisie met standaard. Nu hetzelfde aantal bezoekers als in 2001 Alles is goed verlopen. Er zijn diverse verenigingen bij gekomen om mee te helpen.  In 2004 wordt pas 5 weken van tevoren duidelijk of de wedstrijd door kan gaan. Gelukkig hadden wij alles goed voorbereid zodat er in een korte tijd toch een goeie wedstrijd gerealiseerd kon worden. Wederom A-Divisie met standaard en uiteraard ontbreken de trucks niet. In het voorjaar van 2005 wordt besloten , na lange onderhandelingen met de grondeigenaren die elke keer weer vastliepen, om
de kleibanen te verwijderen van de Hollevoort en op zoek te gaan naar een andere locatie. Na verschillende locaties bezocht , lag het perfekte terrein eigenlijk heel dichtbij. Secretaris Henri Bouwmans beschikt over 16 hectare aaneengesloten en op een zichtlocatie. Na overleg met Henri en de familie werd er beslotenom voor 2005 hier de wedstrijd te organiseren. Nu konden we de kleibanen aanleggen op ons nieuw terrein. In 2 dagen lagen de kleibanen in perfekte staat, aangelegd door “Bieten Bert” en kornuiten. Voor het eerst werd de klei gemengd met zand om de ideale verhouding te krijgen. 

In de week van de opbouw voor 2006 hebben wij veel last van slecht weer waardoor niet alles op schema loopt zoals gepland is. Maar met een uitverkochte zaal met Rowwen Heze kan ons weekend niet kapot. Zaterdags hangen er donkere wolken boven de toren maar het blijft toch goed droog op twee keer na dat de baan afgedekt moet worden door de buurtvereniging. 
 

Het publiek geniet van een goed georganiseerde A-Divisie wedstrijd en zijn met grote getale gekomen om o.a een leopard tank te zien. Zondags zijn de weersvoorspellingen nog slechter. Rond het middaguur valt er een enorme plensbui waardoor er minder publiek aanwezig is als normaal, maar het weerhoudt ons niet om de wedstrijd gewoon door te laten gaan al was het advies van de NTTO om de wedstrijd af te lasten. Ons publiek en sponsors hebben betaald dus moeten vermaakt worden kosten wat kost. Rond 19.00u trekken de laatste tractoren nog maar ons terrein was veranderd in een modderveld wat wij niet meer mee willen maken. Rond 22.00 zijn de meeste deelnemers en sponsors met groot materiaal van ons terrein afgevoerd. Het bestuur en werkgroep eindigen dit natte weekend in de VIP waar het zoals gewoonlijk zeer gezellig wordt en laat.

In 2007 wordt er voor het eerst zondags de Powerbreaker competitie vereden. De reden hiervan is het teruglopend aantal deelnemers voor zondags in de S-divisie. De Powerbreaker-divisie bestaande uit een sleepwagen gemaakt in Gemert door de onlangs overleden Piet Reijnders en vele  deelnemers die actief zijn in het zuiden van Nederland. Waardoor ons programma dit jaar toch voller is als het afgelopen jaar.

Het weekend van 24,25 en 26 augustus 2007 is grandioos goed verlopen. Vrijdags het bekende recept Rowwen Heze met in het voorprogramma BIGNS uit Gemert en de feesttent zat weer goed vol. Zaterdags was het publiek er al vroeg bij en het weer was perfect net zoals de banen. Er is volop genoten van een vlotte wedstrijd met voldoende deelnemers in allerlei klasses. Zondags voor het eerst de Powerbreaker-divisie op de Kivitsbraak en dat is zeer goed bevallen wederzijds gezien het aantal deelnemers voor zondag. De machinebeurs die dit jaar voor het eerst te zien was met 10tal deelnemende bedrijven/importeurs krijgt een vervolging in 2008 in een wel iets gewijzigde opzet.  Voor 2008 zijn er alweer allerlei plannen voor een nog groter en beter opgezet evenement zodat jullie de gehele dag kunnen genieten van alles wat maar met tractoren, grondverzet, machines te maken heeft. 

 22,23 en 24 augustus 2008

De opbouw verloopt voorspoedig en alles loopt op rolletjes totdat er vrijdag op zaterdag 25 mm regen valt en er vanalles aangepast moet worden wat veel inzet en creativiteit vraagt van de vrijwilligers. Gelukkig was het terrein al geheel voorzien van alle voorzieningen en bedrijven. Vrijdagavond een super optreden van Rowwen Heze met in het voorprogramma the Barnfarmers, waar weer menig t-shirt in de modder belanden. Zaterdag’s begon de wedstrijd iets later maar de zon begon te schijnen en alles is goed gekomen. Zowel zaterdag als zondag was er veel publiek en ze genoten met volle teugen van de tractorpullers en de machinebeurs.

EK 2009 in Bakel

Een keer in de 7 jaar wordt het EK Tractorpulling in Nederland gehouden en wederom gaan wij het EK Tractorpulling 2009 organiseren in Bakel net zoals in 2002 op het oude terrein.
Het was een prachtig weekend om nooit te vergeten zo mooi was het. Heel tractorpulling minded Europa was in Bakel. Het weer was goed , het dreigde wel een beetje maar het stellende niet veel voor. De aftrap voor het topweekend begon op vrijdag met voor de vijfde keer Rowwen Heze en in het voorprogramma De Lekke Band waar de nodige liters er doorheen vlogen. Zaterdag werd de opening vericht door de fanfare St Lucia uit De Mortel en alle deelnemende vlaggen worden door de desbetreffende vertegenwoordigers van de landen opgehesen. De strijd kon beginnen op beide banen zowel in A-divisie en in de S-divisie (genaamd Eurochallenge) en de commentators kregen het publiek helemaal in extase. De grootste verrasssing waren de italianen die met een derde plaats naar huis gingen, mooie opsteker voor Italie en dat wil zeggen dat ze daar ook goed bezig zijn. Op de b-baan vond de eurochallenge plaats met verscheidende deelnemers uit Europa zoals Ierland, Noorwegen, Finland, Denemarken.  Dit jaar hadden voor het eerst onze prachtige VIP schuin op de tweede baan staan, gezien de reacties van onze sponsors wordt dit komend jaar ook zo weer gedaan. Ook de eerste drie plaatsen van de A-divisie werden elke keer langs elkaar gezet voor de VIP zodat iedereen kon zien wie dat waren.

Het gehele terrein was voorzien van rijplaten zodat het evenement er geen last van zou hebben als er regen zou vallen. De camping was het super gezellig. Citaat van de campingbeheerder Willie: het leek wel of er 48uur is geBBQed

Vele organisaties van tractorpulling wedstrijden van het buitenland kregen een rondleiding met de nodige uitleg en opzet van onze organisatie en waren zeer enthouisast over onze opzet. Samen in Europa kunnen we het spelletje groot maken.

Ook het vele publiek uit Europa heeft voor mooie en gekke taferelen gezorgd zoals een Noor , vlg mij, the holy ground, wou inzegenen en daarbij zijn broek liet zakken midden in de nacht en dat hij er toen achter kwam dat hij bij de finish lag en toen met zijn broek op zijn enkels naar de start ging om daar het ritueel te laten plaatsvinden.

Moe maar voldaan hebben wij als bestuur en werkgroep en al onze 500 vrijwilligers genoten van dit EK.

Op naar 2010 waar we enkele eurocups binnen hebben gehaald voor zondag.
Dit is weer lang geleden dat deze competitie in Bakel heeft plaats gevonden.

10,11 en 12 september 2010 in Bakel 
Dit jaar voor het eerst een andere band op vrijdag en dat was MOOI WARK geworden. Het was een geweldig gezellige avond met veel jeugd en van de band MOOI WARK gaan we nog veel van zien, een echte aanrader. Zaterdag begon de wedstrijd om 11.00u, zonnetje scheen mooi de hele dag, de vroegboekkorting had ook zijn vruchten afgeworpen zodat er al vroeg veel publiek was. De NK kampioenschappen werd verreden op 2 banen tegelijk en om 16.00u begon de A-divisie op baan 1. In het begin was de baan niet optimaal maar dat had meerdere oorzaken waaronder de afstelling van de sleepwagen en toch de baan moeten preparen nadat daar de standaardklasse is verreden. De tribunes zaten bomvol tot 23.00u totdat ze de JET Truck team in actie hadden zien komen en daarna lekker de tent in om te luisteren naar onze huisband Revival. De nacht was onrustig in het rennerskwartier ivm de nodige kampioenfeestjes die gevierd moesten worden in Bakel en toen kwam de zondag waarbij de voorspellingen veel regen gaven en bleven geven, wij hebben alles in paraatheid gebracht om de wedstrijd zo snel mogelijk te kunnen starten als de buienradar een mogelijkheid gaf om te starten maar helaas kwam die er niet waardoor wij de wedstrijd helaas hebben moeten aflasten in overleg met de NTTO en de ETPC en ons bestuur.

Hopelijk blijft de regen ons in Bakel volgend jaar bespaard alhoewel het 12 jaar geleden was dat Stichting Tractorpulling Bakel toen ook de wedstrijd hebben moeten aflassen maar dit was toen wel een eendags evenement en het was extra zuur toen het weer opknapte op die dag.

%d bloggers liken dit: